close
RRB/RRC Model Questions

RRBs Previous Year Solve Sample/Model Question Paper Part-IV

Competitive Examination Online Model Question Set for Better Preparation Part-IV
Online Practice Set 
Railway Recruitment Board (RRB -Ahmedabad, Ajmer, Bhopal, Bhubaneswar, Bilaspur, Chandigarh, Chennai, Gorakhpur, Guwahati, Jammu Srinagar, Kolkata, Malda, Mumbai, Patna, Ranchi, Secunderabad, Siliguri, Thiruvananthpuram) going to recruit thousand candidates in the post of “Commercial Clerk (CC)”, “Ticket Examiner/Collector”, ” Trains Clerks”, “Traffic Apprentice”, “Clerk cum Typist” “Assistant Station Master (ASM)” , etc through Two Stage Written (Preliminary and main) Examination. The particular Railway Jobs examination will be consist of 120 MCQ (Multiple Choice Questions) which has to solve within 90 mints. Candidates should prepare themselves with proper Syllabus and Model Questions Sets, Answer Key.,  Here we upload some previous year question paper and Model/Sample Question Sets. Try to Solve All MCQ Questions.  Candidates are requested to answer Below given questions on COMMENT BOX  with time calculation. This way, you can practice for upcoming Railway Recruitment Exams.

1. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey” ?
a. Mir – Zafar  
b. Siraj-ud-daola
c. Mir Qasim
d. None of these 

2. Iban Batuta visited India during the rule of 
a. Alauddin Khalji
b. Ghiyasuddin Tughlaq
c. Sher Shah Suri
d. Muhammad – Bin – Tughlaq

3. Who was the first Speaker of the Lok-Sabha ?
a.  B.R. Ambedkar
b. G.V. Mavlankar
c. N. Sanjeeva Reddy
d. Dr. S.P. Mukherjee

4. Who was the first man to land on moon ?
a. Edwin
b. Gagarin
c. Neil Armstrong 
d. John Collins 

5. What is the value of XC (Roman Number ) ?
a. 100
b. 40
c. 110
d. 90

6. Mountain K2 is popularly known as -?
a. Mount Everest 
b. Mount Godwin
c. Kanchenjunga
d. Austen

7. Where is the head-quarter of South East Central Railway Located ?
a. Bhopal
b. Raipur
c. Bilaspur
d. Gorakhpur

8. Lucknow is situated on the banks of river ?
a. Tapti
b. Ganges
c. Yamuna
d. Gomti

9. Bronze is an alloy of Copper and ?
a. Nickel
b. Zink
c. Tin
d. Aluminium

RRB/RRC Recruitment Examination Model Questions Part VI

10. One Inch is equal to how many Centimeters >
a. 2.54
b. 2.84
c. 2.94
d. 3.04

11. Which of the following index is developed to measure life expectancy, level of literacy , education and standard of living a country ?
a. Inflation
b. GDP
c. SLR
d. Human Development Index

12. Which of the following article in the Indian Constitution Provide “Right to Equality” ?
a. Article 19
b. Article 14
c. Article 25
d. Article 32

13. Who among the following is known as the guardian of the public purse in India ?
a. The Comptroller and Auditor General of India
b. The Prime Minister
c. The President
d. The Finance Minister 

TC/CC/Trains Clerks Jobs More Questions Here Set-VII

14. The Country which hosted the first World Earth Summit (June 1992) on Conservation of Environment ?
a. India
b. Peru
c. Brazil
d. Japan


15. Large Collections of files are called -?
a. Fields
b. Records
c. Databases 
d. File System

Read More Questions for Online Preparation



Answer Key :-
1. b 2. d 3. b 4. c 5. d 6. b 7. c 8. d 9. c 10. a 11. d  12. b  13. a  14.c 15.c
admin

The author admin

Leave a Response